Hvad der de sidste par måneder blot har været tanker, ideer og drømme blev i lørdags realiseret til Hajduk Asyl Cup 2016. 150 asylansøgere var sammen med godt 100 tilskuere i Ryparken samlet til en fodboldturnering, der var sat i verden af fodboldklubben Hajduk SPuL for at fremme integrationen og kulturmødet.

Der er flere grunde til, at vi har sat projektet i verden”, siger Henrik Stærke, der har været primus motor for ideen hos fodboldklubben. ”Først og fremmest ville vi gerne give de mennesker der til dagligt sidder og keder sig i asylcentre en god oplevelse. Det fik de – uden tvivl. Derudover håbede vi på, at turneringen kunne være en katalysator for et mere ligeværdigt møde mellem os almindelige danskere og de flygtninge og asylansøgere, der bor rundt om i Danmark, som vi er forpligtede til at hjælpe videre i livet.”  

Foto credit: Andrius Karolis, instagram: @andybalkan

Tidligere integrationsminister, Manu Sareen, var første mand på talerstolen til åbningsceremonien og herfra lagde han vægt på, hvordan fodbolden hjalp ham til at blive integreret i det danske samfund, da han selv kom hertil som lille. Både DBU København og Østerbro Lokaludvalg, der begge støttede turneringen økonomisk, var også på scenen inden Hajduk SPuL selv erklærede turneringen for åben ved at udlevere en kasse med frugt sponsoreret af Aarstidene til alle de deltagende hold.

Fra første til sidste fløjt var der fight, tænding og højt humør hos samtlige deltagere. Hajduk SPuL havde inviteret fire lokale seriehold til også at deltage i turneringen og et af dem, Fremad Forsing Bananen, fik at føle at asylansøgere altså også godt kan spille fodbold. Bananen frister til dagligt en tilværelse i DAI Mesterrækken og de blev sat godt og grundigt på plads af først Asylcenter Roskilde, herefter Asylcenter Næstved og sidst Avnstrup Tigers. Bananen måtte således sætte sig til bords og indtage det gratis måltid mad, som Restaurant Köd havde sponsoreret til alle deltagende hold, med en målscore på 2-9 og 0 point efter det indledende gruppespil.

Foto credit: Andrius Karolis, instagram: @andybalkan

Så gik det bedre for Bananens banemænd, Center Næstved, der gik hele vejen til finalen. Det blev et drama, som vi så tit har set dem i finaler, mellem den optimistiske og angrebslystne publikumsdarling og den disciplinerede og defensive rutine. I lørdags var sidstnævnte repræsenteret ved FC Nanoq, som gennem hele turneringen viste en finaleværdig ro og et taktisk overskud i sit spil.

Til ære for de mange tilbageblivende tilskuere og hold endte finalen i det ultimative drama – straffesparkskonkurrencen. Center Næstveds keeper leverede ved stillingen 2-2 en fuldstændig fantastisk redning. Helt oppe i krogen parerede han den knaldhårde og velplacerede bold fra Nanoq-spilleren men lige lidt hjalp det. Nanoq lavede en van Gaal og satte en ny keeper på kassen til straffesparkskonkurrencen og det var for meget for publikumsfavoritterne. Den nye Nanoq-keeper afgjorde selv finalen med et velplaceret skud til højre for en sagesløs Næstved-keeper og så var finalen afgjort.

Foto credit: Andrius Karolis, instagram: @andybalkan

Det var en fantastisk dag på alle mulige måder” slutter Henrik Stærke. ”Vi fik så mange positive tilbagemeldinger at det er svært at forestille sig at det ikke bliver til noget igen næste år. Og vi har også selv haft en dejlig dag. For de fleste danskere er asylansøgere nok ikke særlig virkelige. De er mest noget man læser om i avisen. Sådan har det i hvert fald været for os. Men de er jo altså virkelige men også bare helt almindelige mennesker. Og så er de gode til fodbold.”    Vores nuværende samarbejdspartnere

Event Location

Ryparkens Idrætsanlæg

Lyngbyvej 110
2100 København Ø, Danmark
Find vej